Your blog post

Blog post description.

12/12/20231 min lukea

low angle photo of high rise apartment building
low angle photo of high rise apartment building

Asuntomarkkinat Buumissa: Kiinteistönvälittäjät kertovat kasvusta

Viime aikoina on tapahtunut positiivista värinää vanhojen asuntojen kaupassa, paljastaa Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) tuore kysely. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, asuntokaupat ovat nousseet vahvasti, jopa 20 prosenttia. SKVL:n joulukuun markkinakyselyn mukaan myös asuntojen hinnat ovat nousseet.

Taustalla muutoksia varainsiirtoverossa ja ohjauskoron laskussa

Lokakuussa hallitus esitti varainsiirtoveron laskemista helpottaakseen rakennusalan tilannetta. Samoihin aikoihin Euroopan keskuspankki (EKP) lopetti ohjauskoron nostot, mikä loi odotuksia koroista rahamarkkinoilla.

Kasvu näkyy erityisesti kasvukeskuksissa

Asuntokauppa on virkistynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa kauppamäärät ovat nousseet noin kymmenen prosenttia edellisistä kuukausista.

Ensi­asunnon ostajat hyödyntävät varainsiirtoverovapautta

Hallitus on muuttanut varainsiirtoveroa, ja ensiasunnon ostajien osuus kaupoista on ollut marras–joulukuussa keskimäärin 20 prosenttia, alueesta riippuen 5–30 prosentin välillä.

Asuntolainojen korot laskeneet

Asuntolainojen viitekorkoina käytetyt euriborit ovat laskeneet syyskuun huipuista. SKVL ennustaa, että asuntojen kauppamäärät kasvavat noin 3–5 prosenttia ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tämän vuoden loppuun verrattuna.

Käänteentekevä hintakehitys odotettavissa

SKVL arvioi, että uusien asuntojen rakentamisen väheneminen aiheuttaa hintakehityksessä käänteen ensi vuoden aikana, erityisesti kasvukeskuksissa.

Toimintakutsu: Kysy lisää alueen kokeneelta kiinteistövälittäjältä!

Jos harkitset asunnon myyntiä tai ostamista, suosittelemme ottamaan yhteyttä paikalliseen kiinteistövälittäjään. He ovat asiantuntijoita, valmiina auttamaan kaikissa kiinteistöasioissa.